Ervaringsverhaal verkeerde studiekeuze / voortijdig schoolverlaten

Ervaringsverhaal verkeerde studiekeuze / voortijdig schoolverlaten

11 juli 2017 om 09:46 door Sahela

Stel, je bent een opleiding begonnen die je niet leuk vindt, wat doe je dan? Zelf ben ik in 2013  met de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg begonnen Op ROC Menso Alting in Groningen. In het derde jaar, tevens mijn laatste jaar, heb ik besloten om te stoppen met mijn opleiding. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik merkte dat de opleiding niet goed bij mij paste en ik geen plezier had in de opleidingDit kwam doordat ik op verschillende stageplekken vast liep met de opdrachten die ik van school kreeg. De vakken Nederlands, Engels en rekenen gingen mij goed af, maar in de praktijk lukte het gewoon niet.

Maar je kan niet zomaar stoppen met je school. Je bent namelijk leerplichtig tot en met je achttiende. Dit geldt niet wanneer je een havodiploma hebt gehaald óf een opleiding op niveau 2 van het mbo hebt afgerond.

De eerste stap was om contact zoeken met mijn coach op school. Die heeft mij goed geholpen om de juiste keuzes te maken.

Ik kon altijd naar haar toekomen als ik ergens mee zat. Ik vond het prettig dat ik met haar dingen kon delen. Zo vertelde ik bijvoorbeeld mijn ervaringen op mijn stage of hoe het thuis ging.

Om school te mogen verlaten, werd er een checklist doorgenomen met vragen zoals:

  • Is er contact geweest met ouders/verzorgers?
  • Is de student op de hoogte gebracht van de geldende regels betreffende verzuim, leer- kwalificatieplicht en dergelijke?
  • Is de student aangemeld voor een ander traject/voorziening?
  • Is er melding gedaan bij RMC/leerplicht?

Toen ik wilde stoppen met mijn opleiding was ik al achttien,  maar omdat ik alleen mijn vmbo-t-diploma had, was ik nog leerplichtig. School heeft hiervan melding gemaakt bij de leerplicht. Zo kwam ik in contact met een leerplichtambtenaar. Zij volgde mijn traject en hielp me om een andere studie te vinden, omdat ik nog leerplichtig was.

Dit was door middel van gesprekken over wat ik leuk vind om te doen (hobby’s). Doordat zij doorvroeg, kwamen we er samen achter wat echt goed bij mij paste.

Om een nieuwe studie te kiezen, heb ik verschillende beroepskeuzetesten gemaakt op internet. Deze zijn gemakkelijk te vinden via Google. Verder heb ik op school verschillende testen van Icares Professional gemaakt die school aanbood. Verder heb ik opendagen bezocht van scholen. Zo krijg je namelijk een goed beeld van wat de opleiding precies inhoudt en kan je veel vragen stellen.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om naar het Cibap in Zwolle te gaan. Toen ik de uitslag van mijn intakegesprek ontving, waarin stond dat ik was toegelaten, heb ik dit doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar die mijn traject volgde. Zo wisten ze dat ik weer aan een nieuwe studie begon.

Het is uiteindelijk een goede keuze geweest om te stoppen met mijn opleiding omdat ik er niet gelukkig van werd. Ik deed de opleiding, omdat ik ‘iets’ moest kiezen, maar vond het niet leuk om de opleiding te volgen. Het heeft mij veel rust gegeven, nadat ik was gestopt met de verkeerde opleiding.

Nu zit ik op het Cibap in Zwolle. Hier zit ik helemaal op mijn plek en ik ga weer met plezier naar school. Sinds ik hier op school zit heb ik een stuk minder stress en ben voel ik me beter!

Labels:

Sluiten