‘Contact met gelijkgestemden maakt mij sterker’

‘Contact met gelijkgestemden maakt mij sterker’

18 oktober 2017 om 21:03 door Marit

Sinds mijn 12e  ben ik actief in verschillende groepen jongeren met pleegzorgervaring. Ik heb in de redactie van de WAT?!-krant gezetenmaak deel uit van Europees pleegzorgnetwerk Power4Youth en ben medeoprichter van JongWijs, het netwerk voor jongeren met pleegzorgervaring. Deze groepen hebben me persoonlijk sterker gemaakt.

Sinds mijn 12e  ben ik actief in verschillende groepen jongeren met pleegzorgervaring. Ik heb in de redactie van de WAT?!-krant gezetenmaak deel uit van Europees pleegzorgnetwerk Power4Youth en ben medeoprichter van JongWijs, het netwerk voor jongeren met pleegzorgervaring. Deze groepen hebben me persoonlijk sterker gemaakt. 

Als lid van deze groepen houd ik mij met twee dingen bezig. Voor het gemak noem ik het even het ‘sociale’ en ‘zakelijke’ deel. Het sociale bestaat uit het contact met de andere leden; gelijkgestemden, jongeren die net als ik ervaring hebben met pleegzorg. Bijvoorbeeld tijdens het volgen van een training of het bijwonen van een conferentie. Het zakelijke deel is de meer formele kanthet interviewen, de beleidsbeïnvloeding door belangenbehartiging en het opzetten van workshops en trainingen. 

Persoonlijke dingen 

De eerste ervaring die ik met een dergelijke groep had, was bij de WAT?!-krant. Hier vergaderden we zes keer per jaar over de inhoud van de volgende editie. Na de vergadering nam ik vaak het initiatief om met z’n allen nog even na te kletsen. Vaak deden we dit bij de MacDonalds. Soms hadden we het dan nog over de vergadering. Vaker ging het over persoonlijke dingen die met pleegzorg te maken hadden. ‘Hoeveel pleeggezinnen heb jij al gezien?’ ‘Heb je nog contact met je biologische ouders?’ Enzovoorts. We leerden elkaar kennen en konden laagdrempelig met elkaar over onze pleegzorgervaringen spreken. 

Herkenning 

Hetzelfde was het geval bij Power4Youth. In Den Haag werd tijdens een lang weekend een training gegeven. Hiervoor waren 20 jongeren uit 18 Europese landen uitgenodigd. De training was gericht op jou als jongere met pleegzorgervaring en hetgeen je meegemaakt had. Samen met een meisje dat ik van de WAT?!-krant kende, we waren inmiddels echte vriendinnen geworden, ging ik hierheen. Ik kan me herinneren dat we een ‘life chart’ (levenslijn) hebben gemaakt. Iedereen kreeg daarna de kans om iets te vertellen over de hoogte- en dieptepunten die erop stonden. Wat een emotioneel en mooi moment was dat! In korte tijd leerde ik iets over de geschiedenis van de anderen en vond ik herkenning op bepaalde punten of manieren waarop de anderen iets vertelde.  

Boos 

Tijdens de training werd ik boos. Ik kan me niet goed meer herinneren waarom dat precies was, maar ik voelde me in ieder geval oneerlijk benaderd. Ik ben toen de trainingsruimte uitgelopen en ergens buiten gaan zitten. Een van de organisatoren van de training kwam toen achter me aan. Ik huilde, was gefrustreerd en wilde eigenlijk helemaal niet met haar praten. Ze toonde begrip en luisterde naar wat ik te zeggen had.  

Van mijn stuk gebracht 

Een ander moment dat ik me goed kan herinneren, was ook met iemand van Power4Youth. We hadden net een gesprek gehad waarin ik had verteld dat ik het soms lastig vind om te zien wanneer ik iets zeg wat een ander vervelend vindt. Ik wil dan graag dat een ander het zegt, maar dat doet niet iedereen. Met haar heb ik toen afgesproken dat ze het me gewoon zou zeggen. Nog geen twee seconden daarna deed ze dat ook. Ik was even van mijn stuk gebracht en werd al gefrustreerd, totdat ze uitlegde waarom ze het niet prettig vond wat ik zei en hoe ik dit anders kon zeggen. Ik voelde dat ze niet boos was maar het echt zei om me te helpen. Ze veroordeelde me niet.  

JongWijs 

De ervaringen in JongWijs zijn eigenlijk hetzelfde. Ik kan hier mezelf zijn en het voelt prettig wanneer ik met anderen over onze ervaringen spreek. Ik voel me sneller begrepen en hoef niet zoveel uit te leggen. Voor mijn studie heb ik er zelfs een stage kunnen afronden! Gelukkig is de groep ook flexibel; nu ik wat minder tijd heb omdat ik ga afstuderen, is dat geen probleem.   

Leren 

Bij zowel de WAT?!-krant, Power4Youth als JongWijs zijn er situaties waarin ik ook op ‘zakelijk’ gebied heb kunnen leren. Zo geven we regelmatig een presentatie of worden we uitgenodigd om als ervaringsdeskundigen onze mening over een bepaald onderwerp te geven. Hierdoor heb ik onder andere mijn presentatievaardigheden en zelfvertrouwen ontwikkeld. Ik durf bijvoorbeeld voor een groep te spreken en mijn mening te geven als ik met professionals aan tafel zit.  

Tot snel?

Ik gun het iedereen om deel te nemen aan een groep van jongeren met pleegzorgervaring. Bij JongWijs kun je altijd eens aansluiten en kijken of het bij je past. Er zijn ook andere groepen te vinden. Kijk maar eens op www.jongwijs.org, bij ‘links’ staan meerdere groepen die bij ons bekend zijn. Enne… wie weet zie ik je binnenkort eens!

Labels:

Sluiten