Ik moest ineens 600 euro zorgtoeslag terugbetalen!

Ik moest ineens 600 euro zorgtoeslag terugbetalen!

18 oktober 2017 om 21:39 door Lisa

Een aantal maanden geleden kreeg ik ineens een blauwe brief op de deurmat. Daarin vertelde de belastingdienst doodleuk dat ik even 600 euro aan zorgtoeslag moest terugbetalen. Dat ging over bedragen die ik een aantal jaren daarvoor had ontvangen. Mijn eerste reactie was paniek, want dat geld had ik niet even zomaar liggen en ik snapte ook niet waar het vandaan kwam.

 Toen ik een beetje tot rust was gekomen en de brief een aantal keer had gelezen, begon me te dagen waar het verkeerd was gegaan. De periode waarover het ging, was de tijd dat ik bij mijn tante/pleegmoeder in huis woonde. Ik had in het begin van dat jaar zorgtoeslag aangevraagd. Dat was toen afgewezen, omdat zij blijkbaar mijn toeslagpartner was en ze teveel verdiende.  

Verkeerd gegaan 

In de zomer verhuisde ik en heb ik de zorgtoeslag opnieuw aangevraagd. Toen werd het wel toegewezen. Omdat mijn zorgverzekering die zomer ook van mijn tante naar mij was overgezet, is het verkeerd gegaan bij de belastingdienst. Het eerste half jaar, waar ik geen recht op had volgens hen, was toch overgemaakt op het rekeningnummer van mijn tante. Ik besloot mijn tante te bellen om advies te vragen. Zij vertelde me dat ik direct bezwaar moest aantekenen.  

Toeslagpartner 

Ik had nooit als toeslagpartner van mijn tante geregistreerd mogen staan. Ik was namelijk al 18 en student, dus eigenlijk gewoon inwonend bij haar. Na het telefoontje met mijn tante heb ik direct een boos en duidelijk bezwaar ingediend bij de belastingdienst. Ik heb er een aantal weken op moeten wachten, maar uiteindelijk kreeg ik het verlossende bericht dat ik de 600 euro niet terug hoefde te betalen.  

Advies 

Mijn advies is om, als je onverwacht een brief krijgt over het terugbetalen van geld aan een verzekeringsmaatschappij of instantieeerst goed na te denken. Vraag jezelf af wat er precies gebeurd is en wat er mis is gegaan. Daarna is het handig om aan iemand te vragen om even mee te kijken en eventueel advies te vragen. Zodra je alles helder voor ogen hebt, kun je het op papier zetten in een bezwaar.  

Labels:

Sluiten