Op jezelf wonen? Zo vind je snel je draai!

Op jezelf wonen? Zo vind je snel je draai!

18 oktober 2017 om 20:32 door Sanne

Voor het eerst op jezelf wonen is natuurlijk heel spannend. Het is heel belangrijk om alles goed en duidelijk geregeld te hebben. Want op jezelf wonen is niet alleen een huisje inrichten, huur betalen en feesten. Er zijn meerdere dingen waar je je bewust van moet zijn.

De eerste is: wat zijn je inkomsten en wat kun je missen om een huisje te betalen? Maak een berekening en ga aan de hand daarvan een leuk huisje of een kamer huren. Daarna komen gas, water en licht, tv, wifi en eventueel je telefoon, je zorgverzekering en je boodschappen. Als je dat allemaal goed op papier hebt staan dan heb je de basis al gelegd.  

Het is natuurlijk allemaal erg spannend. Je hebt ineens alle vrijheid die je je maar kunt wensen.  Toen ik op mezelf ging wonen, werde de vrijheid me even iets teveelIk ging laat naar bed, had bijna dagelijks feesten en het huishouden.. phoe zeg, dat was geen leuk grapje. 

Ik haalde altijd meer snoep, drank en snacks dan gewoon eten en op de helft van de maand krabde ik achter mijn oren: waar is dat geld gebleven? Ik heb op een gegeven moment een paar vaste dingen ingevoerd om beter mijn draai te vinden. Het is voor iedereen anders, maar ik heb het zo gedaan: ik heb een extra portemonnee gekocht en deed het geld dat ik per week kon uitgeven contant in de portemonnee. Iging vaste klusjes doen, zoals een doekje over de tafel halen en stofzuigen, Ook maakte ik afspraken met mezelf over wanneer ik wel en niet kon feesten. Ik heb ook een beetje vaste tijden aangehouden met wanneer ik naar bed ging en roosters bijgehouden wat ik elke dag deed. Zo vergat ik ook niks.  

Als je bepaalde klusjes in het huis dagelijks op een vast moment doet, bijvoorbeeld meteen na het werkscheelt dat ook. Zo hoef je als je eenmaal onderuit gezakt op de bank zit niet weer in de benen na een vermoeiende dag 

Het is voor iedereen anders om op jezelf te wonen. Ik zou persoonlijk de eerste paar weken dat je er woont rustig aan doen en rustig je draai zien te vinden. Dan heb je de basis van op jezelf wonen wel onder de knie! 

Labels:

Sluiten