Schulden? Vraag hulp en maak afspraken om eruit te komen

Schulden? Vraag hulp en maak afspraken om eruit te komen

18 oktober 2017 om 13:18 door Sanne

Schulden hebben is niet fijn. Het brengt een hoop stress met zich mee, zeker als je niet weet hoe je het allemaal weer goed moet krijgen. Ik heb drie jaar diep in de schulden gezeten en begin er nu een beetje uit te klimmen. Nadat ik meerdere deurwaarders voor de deur heb gehad, heb ik een vriendin die goed was in financiën om hulp gevraagd. Samen hebben we alles op een rijtje gezet en afspraken gemaakt om de schulden af te lossen. 

We hebben alle instanties die ik moest betalen op en rij gezet met gegevens en het verschuldigde bedrag erbij. Daarna hebben we gekeken wat mijn inkomsten per maand waren en wat ik kwijt kon. Achter elkinstantie hebben we op papier erbij gezet wat ik per maand kwijt kon en ze daarna één voor één gebeld om te proberen een betalingsregeling te treffen. Bij de ene moet je wat meer per maand aflossen dan bij de ander. Zolang je maar in de gaten houdt wat je precies kwijt kunt per maand, kun je zo afspraken maken 

Maandelijkse betaalopdrachten 
Als je de betalingsregelingen getroffen hebt, kun je via internetbankieren een maandelijkse opdracht invoeren zodat het automatisch op een bepaalde dag per maand wordt overgemaakt. Het verstandigste is om dat te doen de dag nadat je je loon of inkomen binnen krijgt: dan weet je zeker dat je genoeg geld hebt voor de regelingen. Daarnaast kun je ook je vaste lasten die je hebt op maandelijks betalen zetten als het geen automatische incasso is. Dan weet je zeker dat je alles netjes op tijd betaalt en hoef je er ook niet elke maand om te denken dat dat goedkomt. Zo kun je ook geen nieuwe schulden maken en houje meer over voor jezelf in plaats van voor de deurwaarders!  

Tip: vraag een extra rekening aan 
Je kunt ook een extra rekening bijmaken. Dat kost ongeveer één euro per maand (bij de Rabobank in ieder geval) waar je bijvoorbeeld elke maand een bedrag op zet dat je te besteden hebt of wilt hebben naast je vaste lasten. Die rekening gebruik je alleen om dingen mee te betalen. Of je zet op die rekening elke maand een bedragje om te kunnen sparen of om in noodgevallen te gebruiken. Daarnaast hebben veel banken een gratis online spaarrekening. Daar kun je niks van pinnen, maar je kunt er wel geld op zetten om te sparen.  

Ik heb zelf een gratis spaarrekening en een aparte rekening erbij. Op de aparte zet ik elke maand wat ik mag uitgeven en op de spaarrekening zet ik een paar tientjes per maand. Zo spaar ik en ben ik ook nog bewust van wat ik uitgeef en weet ik zeker dat ik niet teveel uitgeef. 

Labels:

Sluiten