Uitvinden wat je wilt doen? Ga vrijwilligerswerk doen!

Uitvinden wat je wilt doen? Ga vrijwilligerswerk doen!

18 oktober 2017 om 14:44 door Sanne

Vaak staan jongeren niet open voor vrijwilligerswerk. Want ja, waarom zou je werken als je er geen geld voor krijgt? Wat je in je achterhoofd kunt houden is dat je vaak een unieke ervaring krijgt, het leuk is en je daardoor wel werkervaring krijgt die je ook weer op je cv kunt zetten. Veel bedrijven vinden het alleen maar goed dat je vrijwilligerswerk doet of gedaan hebt. Het geeft ze de indruk dat je wel graag wilt werken.

Als je erover nadenkt om vrijwilligerswerk te gaan doen, ga dan eerst bij jezelf na wat je leuk lijkt om te doen. Zet dat eens voor jezelf op papier zodat het ook duidelijk is. Maak bijvoorbeeld een top 5 of top 10 lijstje met banen waarin je je kan vinden. Ga daarna kijken wat voor functies er als vrijwilliger openstaan en of je je in het plaatje en het bedrijf vindt passen. Zo ja, solliciteer er dan lekker op! Mocht je geen vacature vinden die bij je past, ga dan eens googelen naar bedrijven in jouw werkbranche, kijk welke bedrijven het meeste bij je aansluiten qua werk en ga vervolgens een mooie sollicitatiebrief maken. Vermeld erin dat je graag werkervaring in de branche wilt opdoen of dat je je wilt oriënteren of het iets voor je zou kunnen zijn. Veel bedrijven staan er voor open om je een dag of meer te laten meedraaien. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige functies verplicht een certificaat of opleiding nodig hebt om deel te kunnen nemen in die branche. 

Tip: leg de lat niet te hoog voor jezelf en haak niet af als je een keer afgewezen wordt! 

Je zult bij sommige bedrijven ook een nee te horen krijgen. Dat kan aanvoelen als een tegenslag, maar je moet het juist positief bekijken. Je kunt alleen maar groeien hiervan, kijk hoe je brief in elkaar steekt en of je je motivatie nog beter kan maken. Doe hetzelfde bij je cv en vraag het bedrijf wat de reden is dat je niet vrijwillig bij hun aan de slag kan. Soms heeft het ook een reden die niks met jou te maken heeft, maar met bijvoorbeeld administratie of organisatie van het bedrijf. Of zoals ik al zei dat je een certificaat of iets nodig hebt.   

Ik doe zelf al anderhalf jaar vrijwilligerswerk en ben erbij gekomen door gewoon brieven te sturen of langs te gaan met een sollicitatie- en motivatiebrief. Zo zagen ze meteen wie ze voor zich hadden. Daardoor heb ik al veel ervaring op kunnen doen en ben ik weer een stapje verder met weten wat ik wel en niet wil. Daarnaast heb ik hele mooie ervaringen kunnen opdoen en unieke momenten wat je persoonlijke groei ook weer stimuleert. Dus het is een win-winsituatie. Je helpt jezelf en je helpt anderen! Heerlijk toch? 

 

Labels:

Sluiten