Wat doet DUO allemaal?

Wat doet DUO allemaal?

18 oktober 2017 om 14:19 door Lisa

Van DUO heb je vast weleens gehoord. Maar weet je ook wat ze precies allemaal doen en waarvoor je bij hun moet zijn? Het DUO gaat over stufi, tegemoetkoming scholieren en het reisproduct voor studenten op je ov-chipkaart

Tip: zorg dat je een DigiD hebt aangevraagd voordat je zaken gaat regelen bij DUO. Die heb je nodig om in te kunnen loggen op Mijn DUO 

Let op: het kan soms een tijdje duren voor je je DigiD code binnenkrijgt!   

Mbo’er
Als je een voltijd mbo-opleiding doet en je bent nog geen 18, kun je toch een studentenreisproduct aanvragen. Voorwaarden hiervoor zijn:  

  • Een voltijdopleiding doen aan het mbo. Voor een deeltijd- of bbl-opleiding kan dat niet. 

  • De Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning type II, III of IV. 

Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan zijn je basisbeurs, studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. 
Doe je een opleiding op niveau 3 of 4? Dan worden de basisbeurs, studentenreisproduct en aanvullende beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar behaalt, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Dit noemen we ook wel 'prestatiebeurs'. Behaal je geen diploma, dan moet je allesterugbetalen: je basisbeurs, je aanvullende beurs en je studentenreisproduct. Alleen de aanvullende beurs over je eerste 12 maanden met studiefinanciering mag je houden. 

Studenten hbo of universiteit 
Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit vier onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.  

Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. 

Je studiefinanciering is een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Hoeveel jaren van de aanvullende beurs die je gehad hebt een gift worden, hangt af van de waarde van je diploma. Behaal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. 

Scholieren vmbo, havo en vwo
Als je 18 bent en je zit op het voortgezet onderwijs krijg je een tegemoetkoming voor scholieren, deze tegemoetkoming is een gift. Je tegemoetkoming gaat in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer voor jou. We betalen de tegemoetkoming uit aan het eind van elke maand. Je krijgt in elk geval de basistoelage. Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je ook nog een aanvullende toelage krijgen. Als je op kamers woont, is de toelage hoger dan wanneer je bij je ouders woont. 

 

Labels:

Sluiten